Monday, 11 April 2011

Perlu Ke Tidak Membayar Hutang Seseorang??

Hah, statement tu not for me but my friend..Sewaktu aku form 3, aku tolong jiran aku menjual top up di sekolah..Selalunya orang kasi duit berserta nombor telefon untuk dimasukkan kreditnya..Tetapi seorang nie, bila aku da balik umah dia sent message minta tolong top upkan untuk dia, esok bayar balik katanya..1st, memanglah kita percaya kawan kita kan??Dengan lurusnye aku, aku ke rumah jiran cakap nak top up untuk jiran esok bayar..Jiran aku percayakan aku then dia masukkan nilai yang dikehendaki ke nombor telefon kawan aku..Pada keesokan harinya dia bayar sepertimana yang dijanjikan..

Pada keesokan hari, dia sent message lagi minta tolong top up..Maybe petang nie dia datang rumah untuk membayarnya, katanya..Sekarang musim cuti sekolah so x dapat larh nak berjumpa di sekolah untuk mengutip hutangnya, menunggu dirumah masih tiada lagi bayangannya itu di hadapan rumah..Call x jawab, messsage sudah tidak reply..Akhirnya, hutang si dia menggunung sehingga ke angka RM105..Jiran aku bertanya, hutang dah banyak nie..Mana kawan yang janji nak bayar tu??Hurm...Aku terdiam...

Setiap hari aku mencari kawanku dan meminta dia membayar hutangnya itu namun dia menolak dengan seribu alasan..Segala ugutan aku beri namun tidak diendahkannya sehinggalah tamatnya persekolahan bagi tingkatan 3..Selepas itu, aku sudah tidak dapat contact lagi dengannya..Aku berharap dia membayarnya namun harapan tinggal harapan..

Malamnya, emak aku memberi RM100 untuk aku menyimpan sendiri..Aku ambil lalu membayar pada jiranku..Aku cakap, jangan kasi tahu pada ibuku kerana ini wang aku sendiri..Sebab, ibuku pernah berpesan "Kerana Duit, Persahabatan Akan Terputus"..

Sebenarnya sampai sekarang aku masih belum beritahu akan perkara sebenar pada ibuku tetapi mungkin dalam 2tahun aku belajar disekolah dan tinggal di asrama, jiranku telah menceritakan perkara ini..Pada tahun ini barulah ibuku memberi ayat perli sewaktu aku menyatakan hasrat untuk menolong kawan dengan membeli cupcake..Hurm..Dalam hati boleh mengatakan I'm sorry :'( mom...


Setelah masuknya ke tingkatan 4, aku berpindah sekolah so x dapat larh aku nak kejar kau ye Aliza..Harap je anak polis tapi hutang orang, x jugak kau membayar..Kiciwa aku..So now, aku dah jumpa kau dalam Facebook tetapi aku sengaja pura2 sudah lupa akan hutang kau..Bagi orang lain, RM100 tu memang terlalu rendah tetapi bagi aku, ianya terlalu berharga..Aku panas hati nie tapi aku sabar...Orang cakap, doa orang yang teranaiya nie selalu dimakbulkan tapi sewaktu aku form 3, aku just cakap duit yang kau guna tak halal je..Sabor je laa....Aku nak minta tapi aku takut kau larikan diri lagi..

Sekarang saya nak minta korang2 yang membaca, apa tindakan yang saya patut buat??
  1. Buat x tahu dan halalkan..
  2. Minta dia bayar hutangnya itu..
  3. Buat x tahu dan haramkan..
Tindakan saya.........??Dan pada yang menjawab, terima kasih banyak2..Pertolongan anda sangat saya hargai..I love you larh..Hehe ^_^

4 comments:

Chempaka said...

kalau x salahlahkan, cik qielah, ada satu hadith ni kata, bagilah hutang pada yg perlu dan jgn mengungkit atau minta smula kalau dia mmg dalam kesempitan... so, make sure dulu dia sebernanya ada duit atau tidak. kalau mmg dia susah dan x de duit, biarkan lah dulu... tapi kalau dia ada je duit, duk joli sana sini.. bolehlah mintak semula hak awak tu...~~ sekadar pandangan, check smule ye hadith tu, takut salah plak... ~~


cerita terbaru chempaka: Brothers are not allOwed !

arfarynazed said...

anda sudah di tag ! hehe =P

http://arfarynazed.blogspot.com/2011/04/segman-jom-selongkar-by-yuyue.html

ezaty said...

buat xtau. haha
cheq kena tag lagi. lalala
http://ezaty-mylife.blogspot.com/2011/04/gambar-aku-dan-alam.html

qiela_killerz said...

chempaka thanx so much..
nnti qielah try cr lain..heheh

kak fatin ngan kakak eden nie suka sgguh tag,hahah..
nak kena join jgak nmpknye..